joi, 5 aprilie 2012

”Sfaturi pentru fotografia de Pasti”

Sarbatoarea Pascala, la fel ca si Sarbatoarea Craciunului, este o sarbatoare dubla, atat in mod solemn religios, dar cu accente de bucurie pentru copii. Aceasta este directia catre care trebuie sa va concentrati eforturile fotografice. Sarbatoarea Pascala este prima sarbatoare si pentru multi o binemeritata vacanta de primavara.
In functie dezona unde va aflati, primavara da semne timide de renastere sau natura poate fi deja in floare. Acest anotimp ofera multe oportunitati de a crea unele din cele mai magice si memorabile imagini.


1. Cautati tipare

Sarbatoarea Pastelui are propriul set de decoratiuni si imbracaminte (Oua de Paste, cozonaci, iepurasi de Paste [de ciocolata sau altfel], bomboane etc), iar acesta - cu o bogata suita de culori - cu siguranta va avea un impact pentru fotografii impresionante si curioase... mai ales in cazul in care combinam culori si tipare. Sigur, veti gasi modele (tipare) repetitive si culori, iar acestea ar trebui sa fie punctul de start pentru multe fotografii. Veti dori sa ajustati setarile camerei pentru a obtine o reproducere a culorilor dintre cele mai vibrante. Veti dori sa supraexpuneti imaginile cu 1 pana la 1½ stopuri pentru culorile cele mai saturate.


2. Faceti instantanee

Pastele, ca si Craciunul, are o anumita cantitate de "pregatire in avans", asociata cu vacanta, care ar putea avea loc cu cateva zile inainte de vacanta reala. Una dintre aceste activitati care se desfasoara in avans este pregatirea pentru decorarea oualor de Pasti. Asigurati-va ca surprindeti aceste momente cand vopseaua se aplica oualor. Folositi un obiectiv cu distanta focala mai mare (80mm sau 100mm), in scopul de a ramane destul de departe si de a fi discret in acelasi timp, si pentru a obtine o incadrarea stransa. Rotiti selectorul de mod la modul AV (Aperture Priority), selectati un ISO mic si o diafragma larga. Lasati camera sa aleaga viteza de expunere corecta. Folositi un blit extern (cu un difuzor), pentru a umplerea umbrelor.

3. Capturati expresii

Participarea activa in experienta Sarbatoriieste captivanta pentru copii, si cu siguranta veti avea un timp minunat "ascunzandu-va" pentru a capta expresii intense pe fetele lor tinere. Utilizati un obiectiv cu zoom intre 80mm - 200mm pentru cea mai mare flexibilitate si versatilitate (in ceea ce priveste compozitia, profunzimea de camp si distanta de la subiect). Utilizati modul de masurare "spot" pe fata copilului. Expresiile inseamna totul pentru o fotografie reusita, din acest motiv trebuie sa captati mai multe fotografii si totodata incercati sa nu fiti observat/a de catre subiect. In cazul In care subiectul reactioneaza la vederea camerei foto in jur, se strica sansele pentru acele fotografii adevarate, sincere, care sunt cele mai interesante. Pastrati diafragma in jurul valorii f/4 sau f/5,6 pentru o profunzime de camp optima.

4. Utiluzati fundaluri simple

Unul dintrerolurile fotografului este de a ghida ochiul privitorului catre puncte specifice din imagine; aceasta este compozitia, si unul dintre elementele controlabile ale compozitiei este profunzimea de camp. Fotograful vrea sa conduca ochiul privitorului, iar aceasta nu inseamna a fi distrasa de orice elemente de fundal. Avand un camp de profunzime superficial si, prin urmare, neclar, se creaza o separare intre subiectul principal si fundal; astfel, ghidand privitorul.


5. Imbracati-va decent

Sarbatoarea Pastelui, ca si cea a Craciunului, este o sarbatoare religioasa, prin urmare, presupune o anumita formalitate. Pastele cade Intotdeauna intr-o zi de Duminica, astfel incat va puteti astepta ca potentialii subiecti sa poarte imbracamintea lor "de duminica". Acest lucru este important, pentru ca daca acordati atentie la stilul de imbracaminte si modul in care este purtat, va creste potentialul tuturor fotografiilor. Asa cum soarele castiga putere in primavara, asigurati-va ca aveti setata diafragma la f/11 sau f/16 (daca nu aveti aparatul setat pe Full Auto). Acest lucru va asigura ca hainele subiectului vor fi in focus perfect, culorile vor iesi in evidenta si caldura primaverii vor fi adunate/capturate in fundal.

Recomandari pentru setarile de expunere

Pastele esteo experienta de zi; asadar mentineti expunerea intre f/8 si f/16 (in functie de locul unde este soarele), si folosti un timp de expunere scurt (indicat 1/125 pana la 1/250), si pastrati valoarea ISO la 100 pentru a avea imagini cu putin zgomot digital. Daca se poate, alegeti un ISO mai mic (unele camere permit ISO 50) atunci cand fotografiati afara. S-ar putea sa fiti nevoiti sa deschideti diafragma si sa incetiniti timpul de expunere (posibil la 1/60), dar veti avea fotografii mai clare in ansamblu.

Echipament recomandat

Pentrufotografia de primavara veti avea nevoie de obiective "prime", ca de exemplu un 50mm, un 100mm sau chiar un zoom cu unghi larg (wide-angle). De ce trei obiective? Pentru ca veti dori sa profitati de viteza acestor obiective "prime" si greutatea lor scazuta. Veti fi foarte mult afara, fotografiind de la sold, surprinzand copii colectand oua vopsite si umpland cosuletele de Paste. Veti dori fotografii cu prim-planuri, cu un camp de profunzime superficial (100mm); fotografii de grup si portrete de familie (50mm). Pentru toate celelalte, utilizati zoom-ul cu unghi larg.

Pastele este o sarbatoare distractiva, care combina un miez religios, cu sarbatoarea renasterii naturii; veti dori sa imortalizati aceste calitati in fotografiile dvs. Este vorba despre fotografierea in aer liber si folosirea luminii naturale si captarea culorilor proaspete de primavara. Mentineti scazuta valoarea ISO, un f-stop mic si un timp rapid de expunere, pentru cele mai bune rezultate. Concentrati-va pe captarea expresiilor de bucurie si aventura ale oamenilor, pentru a face aceste fotografii de neuitat. Nu in fiecare zi puteti avea intreaga familie laolalta, in haine de sarbatoare, asa ca aici e sansa dumneavoastra, si cu putin noroc poti face aceste fotografii sub razele blande ale soarelui.



(material receptionat de la Premier Photo - http://university.premier-photo.com)

Copyright © 2012 Premier Photo, All rights reserved.