Curs foto

 
In curând - curs de fotografie pentru incepatori (format electronic)


pana atunci, cititi


 
Mic ghid de fotografie digitala



Componentele principale ale aparatului foto:

-          Corpul aparatului (cunoscut ca şi camera obscură)

-          Diafragma (dispozitiv de deschidere al obiectivului)

-          Obturatorul (dispozitivul prin care lumina ajunge la senzor sau la peliculă)

-          Vizorul (permite prinderea în câmpul aparatului a obiectului care trebuie observat.)

-          Obiectivul (dispozitivul care transmite imaginea în planul de focalizare)

-          Blitzul – dispozitivul care aduce suplimentul de lumină.



Tipuri de obiective:

-          Normale, grandangulare, teleobiective, fish-eye

Senzorul aparatului:  poate fi de două feluri Crop sau Full frame.

Profunzimea de câmp – zona de claritate din faţa sau din spatele obiectivului de fotografiat (focalizat)

Temperatura de culoare poate fi definită ca fiind variaţiile de culoare pe care le suferă un corp incandescent in funcţie de temperatura la care este adus.

Expunerea – cantitatea de lumină care ajunge la senzor (in funcţie de expunere, fotografiile apar mai luminoase sau mai întunecate).

Supraexpunerea – prea multă lumină, raport cu imaginea naturală: aşa numitele fotografii ”arse”

Subexpunerea – prea puţină lumină, fotografii întunecate.

Expunerea se reglează cu ajutorul ISO, a timpului de expunere şi a difragmei.

Diafragma – mărimea efectivă a deschiderii obiectivului.  Se notează cu ”f” şi cifră (f/5,6). Diafragmă mare înseamnă deschidere mică  a obiectivului şi o cantitate puţină de lumină la senzor. Diafragmă mică înseamnă cantitate mai mare de lumină.

Timpul de expunere durata în care senzorul este expus la lumină. Se notează sub forma: 15s, 25s… 1/125s, 1/250s etc.  Timp lung de expunere înseamnă cantitate mare de lumină, iar timp scurt înseamnă cantitate redusă de lumină.

ISO  sau sensibilitatea la lumină : capacitatea senzorului de a reactiona la lumină. Se notează doar în cifre:. 100, 200, 800…3200. ISO mare înseamnă sensibilitate mare a senzorului, ISO mic înseamnă sensibilitate mică a senzorului.

Pentru a obţine o expunere corectă pentru o anumită sensibilitate ISO, cantitatea de lumină (diafragma) trebuie corelată cu timpul de expunere potrivit.


Dacă subiectul este departe de aparat, creşteţi sensibilitatea ISO şi extindeţi astfel intervalul pentru blitz. În lumină puternică, reduceţi sensibilitatea ISO.

La fotografierea de aproape a unui portret focalizaţi ochii. Astfel puteţi recompune iar faţa rămâne clară.

Pentru a focaliza mai uşor un subiect aflat în mişcare, setaţi camera pe selectarea automată a punctului AF şi utilizaţi punctul central. Dacă subiectul se depărtează de punctul central, focalizarea va fi continuată de celelalte puncte de focalizare (în funcţie de aparat)

Pentru a îngheţa o acţiune sau a fotografia un subiect în mişcare setaţi un timp de expunere scurt, în intervalul 1/500s până la 1/4000s.

Pentru a estompa imaginea unei ape curgatoare utilizaţi un timp de expunere lung, până la 1/15 sec şi un trepied, pentru a preveni mişcările camerei.

Când setaţi o valoare mare a diafragmei este posibil să apară efectul de mişcare al aparatului, mai ales în zonele cu luminozitate scăzută. (ridicaţi valoarea ISO sau folosiţi trepiedul)

Profunzimea câmpului – depinde de diafragmă, distanţa până la subiect şi de obiectivul folosit.

Balansul de alb – util pentru ca zonele albe ale imaginii să nu fie distribuite într-o gamă largă de culoare. În mod normal setarea este automată. Dacă nu obţineţi culorile naturale efectuaţi manual balansul de alb.

Prevenirea mişcărilor de cameră – tremurul aparatului este produs de mişcarea oglinzii de reflexie. Afectează de obicei imaginile când se foloseşte un obiectiv super-telefoto sau la prim planuri. Pentru evitarea mişcărilor se foloseşte blocarea oglinzii.

Blocarea oglinzii – focalizaţi şi apăsaţi complet butonul de declanşare şi eliberaţi-l (oglinda balansează în sus). Apăsaţi din nou complet butonul de declanşare – imaginea este captată şi oglinda eliberată.

Rezoluţia imaginii – sau numărul de pixeli ai unei fotografii. O rezoluţie mare aduce o claritate mare a imaginii.

Compoziţia fotografiei – are două elemente cheie: subiectul şi mediul înconjurător. Calitatea produsului finit  depinde în cea mai mare măsură de simţul artistic al fotografului.

Modul Auto – trebuie uitat din momentul în care aţi achiziţionat un aparat care dispune de moduri creative de fotografiere.


PONT – dacă sunteţi începător nu faceţi fotografii fără să studiaţi în detaliu manualul de utilizare al aparatului. De cele mai multe ori informaţiile sunt complete şi vă ajută să obţineţi imagini deosebite. Faceţi fotografii de probă în timp ce studiaţi manualul.


Daca va intereseaza un curs de fotografie, îl găsiţi aici: http://artklub.ro/






aparate foto digitale